Onder de mensen?
Titel
Onder de mensen?
Subtitel
Over het zelfstandig wonen van psychiatrische patiënten en mensen met een verstandelijke beperking
Prijs
€ 32,99
ISBN
9789089641915
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
152
Taal
Nederlands
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 cm

Loes Verplanke, Jan Willem Duyvendak

Onder de mensen?

Over het zelfstandig wonen van psychiatrische patiënten en mensen met een verstandelijke beperking

Vele chronisch psychiatrische patiënten en mensen met een verstandelijke beperking zijn de afgelopen jaren vanuit een inrichting in de bossen en de duinen naar woonwijken in de stad verhuisd. Dit is het gevolg van een ingrijpende omslag in het denken over de zorg voor deze groep mensen. Waar vroeger het idee was dat zij gedijden in inrichtingen in de natuur, groepsgewijs en met dag en nacht toezicht, is nu de dominante opvatting dat het juist heilzaam is om zo zelfstandig mogelijk in een eigen huis in een ‘normale’ stadsbuurt te wonen.
Onder de mensen? Over het zelfstandig wonen van psychiatrische patiënten en mensen met een verstandelijke beperking gaat over de vraag hoe chronisch psychiatrische patiënten en mensen met een verstandelijke beperking deze verandering ervaren. Voelen zij zich thuis in hun nieuwe huis? En lukt het hen om te integreren in de buurt?
Auteurs

Loes Verplanke

Loes Verplanke is verbonden aan de Amsterdamse School voor Sociaal-Wetenschappelijk Onderzoek - ASSR

Jan Willem Duyvendak

Jan Willem Duyvendak is faculteitshoogleraar van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG) aan de Universiteit van Amsterdam en Directeur van Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS-KNAW). Bij AUP verscheen ook zijn boek Thuis. Het drama van een sentimentele samenleving (2017).