Geld voor GGZ
Titel
Geld voor GGZ
Subtitel
De financiering van de geestelijke gezondheidszorg en de invloed van geld op de zorgpraktijk (1884-1984)
Prijs
€ 71,99
ISBN
9789056295776
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
652
Taal
Nederlands
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 cm

Catharina Th. Bakker

Geld voor GGZ

De financiering van de geestelijke gezondheidszorg en de invloed van geld op de zorgpraktijk (1884-1984)

Sinds de invoering van tweede Krankzinnigenwet (1884) zijn de kosten voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in Nederland gestegen. Ondanks terugkerende klachten daarover, waren er altijd argumenten om geld voor GGZ beschikbaar te stellen.
Tot eind twintigste eeuw bestond de GGZ uit twee werelden: enerzijds het krankzinnigengesticht (de psychiatrische inrichting), met een wettelijk verankerd financieringsstelsel, anderzijds de extramurale (ambulante) GGZ, die een organisatorische en financiële ‘lappendeken’ werd genoemd. Deze structuur hield stand totdat de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (1968) een nieuw kader bood.
Catharina Th. Bakker zocht antwoord op de vraag wat dit betekende voor de praktijk. Bakker analyseerde exploitatiegegevens van instellingen en lichtte zes perioden eruit, vanaf de komst van de tweede Krankzinnigenwet (1884) tot en met de invoering van de RIAGG (rond 1983). Op- en neergaande lijnen in kostenposten bracht ze in verband met de sociaal-politieke en economische ontwikkelingen van dat moment. Zo ontstonden nieuwe, soms verrassende inzichten over de relatie tussen financiering en zorgpraktijk.
Auteur

Catharina Th. Bakker

Catharina Th. Bakker (1964) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en werkt als freelance onderzoeker en publicist.