Beeldvertalen
Title
Beeldvertalen
Subtitle
De werking en interpretatie van visuele beelden
Author
Price
€ 36,99
ISBN
9789053565841
Format
Paperback
Number of pages
272
Language
Dutch
Publication date
Dimensions
16 x 24 cm

Cor Blok

Beeldvertalen

De werking en interpretatie van visuele beelden

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.
Visuele beelden hebben voor ons betekenis. Hoewel de beelden stil en onbeweeglijk tot ons komen, verleiden ze de kijker tot uiteenlopende reacties – van verering of vernieling tot aanschaf van het afgebeelde product. Zowel het gestileerde poppetje dat ons de nooduitgang wijst als een beeld van Rodin of een schilderij van Rembrandt of Rothko maakt een reactie in ons los. Maar hoe doen beelden dat?

In Beeldvertalen legt Cor Blok uit hoe visuele beelden tot ons spreken en hoe zij worden begrepen. Slechts een paar stippen en een streep zijn nodig om ons het beeld van een gezicht te laten zien. Dat geldt voor onze prehistorische voorouders, voor de oude Egyptenaren en de hedendaagse Aboriginals, maar ook voor museumbezoekers en reclamegevoelige consumenten.

De meeste beelden zijn echter veel gecompliceerder dan een paar stippen en strepen: kleur, vorm, materiaal, belichting, ordening en schaal zijn sterk bepalend voor de manier waarop een beeld op ons inwerkt. Vooral sinds de negentiende eeuw is daarmee door vormgevers en beeldend kunstenaars veel geëxperimenteerd.

Cor Blok biedt de lezer een boeiende kijk over hun schouders. Hij besteedt ruim aandacht aan de maatschappelijk context waarin beelden en hun betekenis tot stand komen. Want beelden zijn niet alleen privécreaties; de maker deelt zijn maak- en kijkgewoonten met de leden van een samenleving. Dat maakt een werk bespreekbaar, hoewel tijd en cultuur ook van invloed zijn op de boodschap en interpretatie van beelden.
€ 36,99
+ Order this book
Author

Cor Blok

Cor Blok is emeritus hoogleraar Kunstgeschiedenis van de Nieuwste Tijd aan de Universiteit Leiden. Hij is werkzaam geweest in musea voor moderne kunst, als criticus en in het kunstvakonderwijs.

Related titles