G.A. Bredero, Spaanse Brabander
Title
G.A. Bredero, Spaanse Brabander
Subtitle
Immigratie, armoede en bedrog in de Gouden Eeuw
Price
€ 17,99
ISBN
9789048532858
Format
eBook PDF (Adobe DRM)
Number of pages
128
Language
Dutch
Publication date
Dimensions
17 x 24 cm
Also available as
Paperback - € 19,99
Table of Contents
Show Table of ContentsHide Table of Contents
Voor je begint= Context: Bredero's Spaanse Brabander Taal en spelling Opbouw van dit boek Verwerking van de stof 1. Een armoedige praatjesmaker stelt zich voor... Context: Een Spaanse roman Een Spaanse Brabander of een Brabantse Spanjaard? Wanneer speelt het verhaal zich af? Leentjebuur met woorden Noord en Zuid in stereotypen Anachronismen Gerbrand Adriaenszoon Bredero (1585-1618) Een bijzondere vriendschap Tekst: Het eerste bedrijf 2. Eindelijk wat te eten! Context: Zorg voor de armen Stad van de betaalde liefde Tekst: Het tweede bedrijf 3. Wat moeten we hier met al die buitenlanders? Context: Lui van buiten Gastarbeiders Kom er maar in! Voor de wind Tekst: Het derde bedrijf 4. Drukke zaken! Context: Toneelopvoeringen in Amsterdam Tekst: Het vierde bedrijf 5. De vogel is gevlogen Context: Stevig applaus gevraagd Wie gauw gelooft, is gauw bedrogen Uitkijken dus! Eind goed al goed? Tekst: Het vijfde bedrijf 6. Opdrachten 7. Voor wie meer wil weten 8. Verantwoording 9. Begrippenlijst

G.A. Bredero, Spaanse Brabander

Immigratie, armoede en bedrog in de Gouden Eeuw

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.
Een stad vol mislukte integratie, armoede en bedrog. Bredero laat zijn lezers meemaken hoe dat uitpakt. In 1617 schrijft hij een komisch toneelstuk met een serieuze ondertoon over de Brabantse praatjesmaker Jerolimo die zijn Antwerpse schuldeisers is ontvlucht en zich in Amsterdam veel mooier en rijker voordoet dan de hongerige schooier die hij in feite is. De verwikkelingen spelen zich af in hartje Amsterdam, een snel groeiende stad, waar arm en rijk hun plaats moeten vinden en waar bedrog steeds op de loer ligt. Naast de opschepper en zijn knecht Robbeknol komen allerlei Amsterdamse bijfiguren uit de maatschappelijke onderklasse aan het woord. Behalve het sociale vraagstuk van de immigratie en armoede krijgen ook historische achtergronden, de taal en cultuur uit de tijd van Bredero (1585-1618) ruim aandacht. Spaanse Brabander is in modern Nederlands vertaald en voorzien van uitvoerige toelichting en illustraties.

Er is voor dit boek een digitale docentenhandleiding beschikbaar. Bent u docent, neem contact op met marketing@aup.nl.
Please note: to open this eBook you need Adobe Digital Editions
Authors

Jeroen Jansen

Jeroen Jansen is docent Historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde eerder over brieven van Bredero en verzamelde Bredero's complete proza in een teksteditie (2011) met een moderne vertaling en toelichting.

Saar Postma

Saar Postma studeerde Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en ontwikkelde voor haar educatieve masterscriptie een activerend alternatief voor de leesdossieropdrachten in de bovenbouw van de havo en het vwo. Saar doceert Nederlands in het voortgezet onderwijs.

Marijke de Vos

Marijke de Vos doceert Nederlands, Drama, Kunstgeschiedenis en CKV op een categoriaal Gymnasium en Havo/VWO Scholengemeenschap en was medeauteur van Tekst in Context-deel 11, Vondels Joseph.

Related titles