Elementaire Deeltjes - Modern China in SPUI25 - 24 -06-14

Vanaf april 2014 organiseren Spui25 en uitgeverij Amsterdam University Press de maandelijkse debatreeks Elementaire Deeltjes. Iedere aflevering draait om een titel uit de gelijknamige boekenserie. Morgenavond Modern China

9789089646415_FRONT_HRWat is de stand van hedendaags China? Is het een moderne wereldmacht of een traditionele eenpartijstaat? Met: Frank Pieke, Garrie van Pinxteren en Henk Schulte Nordholt.

Hoe modern is China? Enerzijds is er de enorme economische groei en daarmee de sterk toegenomen internationale invloed, en is tegenwoordig één op de tien toeristen wereldwijd Chinees. Anderzijds duiken mensenrechtenkwesties, milieuvervuiling, bijgeloof en corruptie ook nog steeds op in het China-nieuws. Is de vooruitgang in China beperkt tot de economie, of moderniseert het land ook op cultureel-maatschappelijk gebied? Is de Chinese invloed groot genoeg om haar stempel te drukken op de komende decennia?

Hoogleraar Modern China Studies Frank Pieke en sinoloog en journalist Garrie van Pinxteren bespreken naar aanleiding van het verschijnen van het Elementaire Deeltje over Modern China deze en vele andere kwesties over hedendaags China. Henk Schulte Nordholt zal als moderator optreden.

Over de sprekers:

Frank Pieke is hoogleraar Modern China Studies aan de Universiteit Leiden en actualiseerde het Elementaire Deeltje over Modern China, dat eerder in de A Very Short Introduction-reeks van Oxford University Press verscheen. Zijn belangrijkste interesses zijn politiek,socialisme en de staat in China en Chinese migratiestromen.

Garrie van Pinxteren woonde meer dan tien jaar in China en werkte er als correspondent voor onder andere NRC Handelsblad en de NOS. Tegenwoordig is ze lector aan de Universiteit Groningen en doet ze onderzoek naar journalisten in China.

Henk Schulte Nordholt is al meer dan dertig jaar actief betrokken bij China. Na zijn studie Sinologie in Leiden ging hij in 1981 werken voor het Ministerie van Economische Zaken in Den Haag. Vier jaar lang hield hij zich daar bezig met het bevorderen van de economische relaties tussen Nederland en het Verre Oosten, met name China. Hij schreef drie boeken, waaronder De Chinacode ontcijferd (2006).

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Download hier Hoofdstuk 1