Zwaartekracht bestaat niet! - 14-05-2014

In dit rijk geïllustreerde en fraai uitgevoerde boek verkent sterrenkundige Vincent Icke de hoofdvragen voor de natuurkunde en de kosmologie in de 21ste eeuw.

9789089646248_stofomslag_Icke_NL+Zwaartekracht bestaat niet: een vraagstuk voor de 21ste eeuw volgt het historische pad van de meest briljante theorieën in de natuurkunde: de algemene relativiteitstheorie en de kwantumveldentheorie. De paden van deze zeer succesvolle beschrijvingen van het heelal kruisen elkaar. Waar de theorieën botsen, dooft het licht dat zij werpen op het begrijpen van onze wereld. Kunnen ze worden samengevoegd tot een enkele theorie? Een dergelijke theorie betekent niet alleen dat zwaartekracht ‘vervalt’, maar ook dat de bestaande opvattingen over de wisselwerking tussen deeltjes moeten worden vervangen door iets nieuws.
 
Niemand heeft het antwoord tot nu toe. Waar zitten de aanwijzingen? In theorie, in proeven, in wiskunde of kosmologie? Is de belangrijkste natuurkundige vraag van onze tijd te moeilijk, of groeit het antwoord al in de geest van een jonge vrouw of man ergens ter wereld? Over dit alles laat Icke zijn licht schijnen in deze fraai vormgegeven, rijk geïllustreerde uitgave. Zwaartekracht bestaat niet verschijnt tegelijk met de Engelstalige uitgave Gravity Does Not Exist: A Puzzle for the 21st Century.  

 

Presentatie Science Center NEMO

Het boek wordt op dinsdag 20 mei 16.00 uur feestelijk gepresenteerd in Science Center NEMO te Amsterdam. Mickey Huibregtsen, oud-directeur van McKinsey & Company en tevens initiatiefnemer en erevoorzitter van de Stichting de Avond van Wetenschap & Maatschappij, neemt het eerste exemplaar in ontvangst. RSVP via marketing@aup.nl.
 
Bekijk hier de Booktrailer

Vincent Icke is hoogleraar theoretische astrofysica aan Universiteit Leiden, bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam, beeldend kunstenaar en publicist. Naast zijn wetenschappelijk werk is Icke actief betrokken bij de popularisatie van de wetenschap. Hij is regelmatig te gast o.a. in De Wereld Draait Door en Nieuwsuur om actuele gebeurtenissen in een breder, wetenschappelijk verantwoord perspectief te plaatsen.