Lancering van de eerste Elementaire Deeltjes

741278_10151832861314947_656050253_o (1)Vandaag verschijnen de eerste deeltjes in de eerder aangekondigde boekenserie Elementaire Deeltjes van Amsterdam University Press (AUP). De reeks bestaat uit boekjes over alle mogelijke onderwerpen in zakformaat. De eerste titels die verschijnen zijn onder meer: De AardeVaccinatie, Cultuur, Europese Unie en Socrates. Met de introductie van de serie start ook de debattenreeks Elementaire Deeltjes, een initiatief van AUP in samenwerking met Spui25. 
 
Elementaire Deeltjes: grootse onderwerpen in zakformaat
Het lezen van een Elementair Deeltje is dé manier om snel van alles te weten te komen over een onderwerp. In elk deeltje wordt in een bestek van zo’n 150 bladzijden telkens één onderwerp besproken door een specialist op het betreffende gebied. De eerste acht titels die verschijnen zijn: De Aarde, Vaccinatie, Cultuur, Socrates, Modern China, Eerste Wereldoorlog, Europese Unie en Globalisering; onderwerpen waarvan velen onder ons zich regelmatig afvragen: hoe zit dat nu eigenlijk? De reeks Elementaire Deeltjes is geïnspireerd op de serie Very Short Introductions van Oxford University Press; een aantal titels van deze reeks is nu vertaald naar het Nederlands. Deze compacte boekjes hebben eveneens een klein prijsje: €9,95.
 
Het democratisch tekort van de Europese Unie
Vanaf april organiseren Spui25 en AUP samen de maandelijkse debattenreeks Elementaire Deeltjes. Iedere aflevering stelt een titel uit de gelijknamige boekenserie centraal. Het eerste debat zal op 8 april plaatsvinden en gaat over het democratisch tekort van de Europese Unie. Burgers hebben het idee dat zij te weinig invloed hebben op de besluitvorming van de Europese Unie. Bij veel mensen leeft het gevoel dat niet allen zij, maar evenmin hun overheid iets hebben in te brengen in ‘Brussel’. Velen wijzen dus op een democratisch tekort. Maar waar zit het democratisch tekort van Europa dan precies in? 
Sprekers zijn Robin Fransman en René Cuperus. Het debat wordt gemodereerd door Mark Kranenburg. Aanmelden via spui25@uva.nlMeer informatie...