Symposium 'Liefde als Filosofisch Thema' - Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte en Spui25

Namens de redactie van het Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte (ANTW) en Academisch Centrum Spui25 heeft Amsterdam University Press het bijzondere genoegen u op vrijdag 10 april om 16:00 uur uit te nodigen voor het symposium:

Liefde als Filosofisch ThemaANTW heart

Vier filosofen laten hun licht schijnen over een thema dat in hun discipline lange tijd onderbelicht is gebleven: de liefde.

Liefde is ongetwijfeld één van onze krachtigste drijfveren en misschien wel onze belangrijkste bron van zingeving. In de populaire cultuur is het thema ‘liefde’ dan ook alomtegenwoordig. Als onderwerp voor filosofen is liefde echter veelal onderbelicht gebleven; nog steeds staat het in de schaduw van thema’s als betekenis, kennis, vrije wil of rechtvaardigheid. Deze situatie lijkt gelukkig aan het veranderen: illustere auteurs als Frankfurt en Wolf hebben zich het thema eigen gemaakt en maken veel debat los.

Niet verwonderlijk, want het thema ‘liefde’ werpt een waar palet van vragen en paradoxen op. Kan liefde bijvoorbeeld ambigu zijn? Hebben we lief om goede redenen of juist niet? Is liefde een kwestie van identificatie of juist de erkenning van een anders autonomie? Zijn er meer en minder passende objecten van liefde? Kan liefde verdiend worden? Het zijn kwesties die vragen om filosofische reflectie, maar die ons ook persoonlijk aangaan. 

Filosofen Katrien Schaubroek (Universiteit Antwerpen), Jan Bransen (Radboud Universiteit Nijmegen), Frank Hindriks (Rijksuniversiteit Groningen) en Charles Hupperts (Universiteit van Amsterdam) houden een korte lezing over liefde als filosofisch thema in hun werk, waarna kort tijd is voor vragen en discussie. Wim de Muijnck (Radboud Universiteit Nijmegen, ANTW) en Jelle de Boer (Technische Universiteit Delft, ANTW) zullen modereren. 


Toegang tot de activiteit is gratis.
R.S.V.P. via Spui25

25 maart 2015