Interview Fransman in Geldzaken

Interview met Janneke Willemse over Sparen is geen deugd in Geldzaken. Robin Fransman is auteur van het boek Sparen is geen deugd, waarin hij betoogt dat we teveel sparen.

 

 "Sparen is niet goed voor de economie", vindt Fransman. "Dit boek gaat over sparen door huishoudens, maar ook sparen in het bedrijfsleven, de overheid en pensioenfondsen."

Met sparen kun je anderen in de schulden dwingen. "Als we bijvoorbeeld minder uitgeven, dan dalen de belastinginkomsten, en stijgt het begrotingstekort van de overheid."

Veel van ons vermogen, waaronder leningen en hypotheken zijn schulden. "De vergrijzing zorgt ook dat veel financiële zaken onder druk komen te staan en mensen meer gaan sparen. Voor bijvoorbeeld pensioen of zorgkosten", zegt Fransman.

Oplossing
De enige oplossing die een huishouden kan overwegen is "pensioen in natura", weet Fransman. "Bijvoorbeeld door je huis af te betalen, zodat je in feite gratis woont."

Of schaf een nieuwe auto aan. Want dat is goed voor de economie, zegt de schrijver.

De grootste actie moet echter komen van de overheid. “De bulk van de besparingen worden veroorzaakt door wetgeving”, zegt Fransman.a

28 januari 2015