AUP wint de Karel van Manderprijs

Belangrijkste kunsthistorische prijzen Nederland uitgereikt. 

Zojuist zijn de twee meest prestigieuze kunsthistorische prijzen van Nederland uitgereikt tijdens het lustrum van de Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici (VNK) in Museum Catharijneconvent Utrecht: de Karel van Manderprijs aan Zsuzsanna van Ruyven-Zeman en de Jan van Gelderprijs aan Claartje Wesselink.

 

Karel van Manderprijs

Zsuzsanna van Ruyven-Zeman wint de Karel van Manderprijs 2014 voor haar boek Stained glass in the Netherlands before 1795 (AUP 2011). Volgens de jury is dit ‘uitzonderlijk rijke en goed gedocumenteerde’ overzichtswerk van Nederlandse glasschilderkunst een ‘magnum opus’ dat een onderbelicht onderwerp weer de glans en het belang teruggeeft die het van oorsprong bezat. Het boek biedt hiermee ook een onmisbare basis voor verder onderzoek.

De Karel van Manderprijs bestaat uit 1.500 euro en wordt jaarlijks door de VNK toegekend aan een zeer waardevolle wetenschappelijke publicatie uit een wisselende periode. De prijs vormt hiermee de belangrijkste kunsthistorische prijs voor gevorderde kunsthistorici in Nederland.

Juryrapport Karel van Manderprijs 2014

13 november 2014