Elementaire Deeltjes: 6. Een nieuwe wereldorde? - 10 nov 2014

Elementaire Deeltjes: 6. Een nieuwe wereldorde? BRICS en internationale machtspolitiek9789089647238_web

Ditmaal duiken we naar aanleiding van het Deeltje Machtspolitiek van Rob de Wijk in de wereld van het wankele internationale machtsevenwicht. Staat de wereldpolitiek op het punt om radicaal te veranderen nu de BRICS-landen sterk in opkomst zijn? Met: Rob de Wijk en Juurd Eijsvoogel. Moderator: Fokke Obbema.

Negentiende-eeuws gedrag in de eenentwintigste eeuw, zo noemde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry de inval van Rusland op de Krim. Legers worden nog steeds gebruikt om gebieden te veroveren. Tot voor kort werd de wereld geconfronteerd met voornamelijk Westerse machtspolitiek. Nu doen ook opkomende landen aan landjepik. Zo kwam China recent met buren in conflict over grondstofrijke zeegebieden. 

Daarnaast hebben de vijf BRICS-landen, Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, een ontwikkelingsbank, de New Development Bank (NDB), opgericht die een alternatief moet gaan vormen voor het IMF en de Wereldbank. Wat voor gevolgen heeft dit voor de mondiale machtsverhoudingen? En is de NDB een concurrent of een aanwinst? Vormt deze economische alliantie een uitdaging voor de geopolitieke status quo en de Amerikaanse hegemonie? Gaat de EU haar best doen om de strategische partnerschappen te versterken met de nieuwe opkomende economische en geopolitieke machten? Een debat tussen drie experts, naar aanleiding van Rob de Wijks boek in de reeks Elementaire Deeltjes: Machtspolitiek.

Meer informatie & aanmelden