Antisemitisme - een 21e eeuwse geschiedenis

Een boek over K-Joden en K-Marokkanen

Waar eindigt de vrijheid van meningsuiting en beginnen belediging, bedreiging en haatspraak? Een naoorlogse kroniek van de migrantenproblematiek, de strijd in het Midden-Oosten en de herinnering aan de Jodenvervolging.

Waarom zingt een rapper dat er tijdens de Holocaust meer moslims werden vermoord dan joden? Haatspraak gaat over de 21e-eeuwse golf aan antisemitische incidenten op straat en op internet, over de verstoringen van de dodenherdenking in ons land en de problemen in het onderwijs over de Holocaust. Het boek is een scherpzinnige analyse van een multicultureel drama met anti-joodse uitspraken als cruciaal ingrediënt. 

Door terug te gaan in de tijd plaatst Remco Ensel het nieuwe antisemitisme in een naoorlogse geschiedenis van protest en provocatie. Te beginnen met de studentenprotesten in de jaren zestig tot de Tweede Intifada, van ‘zionazi’ tot ‘Adolf Sharon’, van de Rushdie-affaire tot Mohammed B. 

Haatspraak: antisemitisme - een 21e eeuwse geschiedenis  is gebaseerd op uitgebreid archiefonderzoek in Marokko en Nederland en op gesprekken met journalisten en politici, zoals Bertus Hendriks, Job Cohen, Fatima Elatik, Ahmed Marcouch, Ronny Naftaniel en vele anderen.

Remco Ensel is historicus en verbonden aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en de Radboud Universiteit Nijmegen.

Presentatie Haatspraak en website antisemitisme.nu
Woensdag 15 oktober wordt het boek Haatspraak samen met de website antisemitisme.nu gepresenteerd tijdens een bijeenkomst bij het NIOD, Instituut Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Vanaf 15.30 uur bent u welkom aan de Herengracht 380 in Amsterdam. Aanmelden is verplicht en moet via aanmelden@niod.knaw.nl.

Haatspraak_voorplat

2 oktober 2014