Vers van de pers: Gerard Reve en het schrijverschap

Gerard Reve en het schrijverschap
Wie was Reve nu werkelijk: komediant of oprecht katholiek, xenofoob of conservatief, geniaal schrijver of perverseling
 
Gerard Reve behoorde tot de Grote Drie van de naoorlogse Nederlandse literatuur. Hij staat bekend als een ongeëvenaard stilist, maar ook als een beroepsprovocateur. Steeds weer wist hij schijnbaar moeiteloos de aandacht van pers en publiek op zich te vestigen. Ook na zijn dood is nog geen eenduidig antwoord gevonden op de vraag wie Reve nu werkelijk was: komediant of oprecht katholiek, xenofoob of conservatief, geniaal schrijver of perverseling?

In Verrek, het is geen kunstenaar: Gerard Reve en het schrijverschap besteedt Edwin Praat uitgebreid aandacht aan Reves mystificaties, geruchtmakende tv-optredens en confrontaties met collega’s, pers en publiek. Door de wereld van Reve binnen en buiten diens literaire werk te bekijken, komt Praat tot verfrissend nieuwe analyses. Dit is het eerste boek waarin Reves oeuvre en publieke optreden in samenhang worden beschouwd. Het gaat niet alleen over Reve, maar ook over de vraag hoe een kunstenaar zich in het openbaar moet gedragen om succesvol te zijn.

Edwin Praat is docent moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 2011 cum laude op zijn onderzoek naar het schrijverschap van Gerard Reve.

9789089646835

30 september 2014