Vrouwen die schrijven leven gevaarlijk
Stefan Bollmann, Kristien Hemmerechts
Met een inleiding door Kristien Hemmerechts
Vrouwen die schrijven leven gevaarlijk
€ 9,99
ISBN:
9789463724203
Verschijningsdatum:
28-09-2018
Leverbaar:
Nog niet leverbaar
Uitvoering:
Paperback
Aantal paginas:
168
Auteur:
Stefan Bollmann, Kristien Hemmerechts
Vrouwen die schrijven leven gevaarlijk
Vrouwen die schrijven leven gevaarlijk is een iconografie van schrijvende vrouwen, met portretten van vooraanstaande en karaktervolle schrijfsters van de Middeleeuwen tot nu. Hildegard von Bingen, Jane Austen, Colette, Virginia Woolf: vrouwen die verkozen te schrijven en daardoor hun wereld wat minder gevaarlijk maakten.

Vrouwen werden lange tijd niet geacht boeken te schrijven. Ze moesten kinderen grootbrengen. Als vrouwen anders schreven dan mannen, dan was dat omdat ze anders leefden en moesten vechten voor de tijd die nodig was om te schrijven. De tweespalt tussen artistieke onafhankelijkheid en het maatschappelijke conformisme was voor veel vrouwen onleefbaar. Velen borgen hun ambities op. Andere vrouwen, zoals George Sand of George Eliot, maten zich een mannelijk pseudoniem aan. En nog andere weerstonden alle vooroordelen en konden door te schrijven een vrij, open en authentiek leven leiden. Schrijven was voor vrouwen lange tijd ronduit gevaarlijk, en ook nu nog houdt het risico’s in.

Vrouwen die schrijven leven gevaarlijk verscheen eerder in een hardbackeditie. Voor deze herziene paperbackeditie zijn drie nieuwe vrouwen toegevoegd: Margaret Atwood, Elena Ferrante en Chimamanda Ngozi Adichie.