De Chinese droom
Oscar Garschagen
Over de twee gezichten van de nieuwe supermacht
De Chinese droom
€ 22,99
ISBN:
9789463724005
Verschijningsdatum:
30-10-2018
Leverbaar:
Verwacht
Uitvoering:
Paperback
Aantal paginas:
352
Auteur:
Oscar Garschagen
De Chinese droom
Een machtig socialistisch land met een modern leger: de Chinese droom van president en partijleider Xi Jinping wordt in rap tempo werkelijkheid. Het westen is de verbijstering over de snelheid waarmee China Japan passeerde als tweede economie van de wereld inmiddels wel voorbij. Maar hoe deze renaissance het land verandert, en daarmee ook de rest van wereld, daarover is in Nederland veel minder bekend.

Tijdens zijn reizen door de delta’s van de Yangtze en de Parelrivier zag NRC-correspondent Oscar Garschagen dat het door lagelonenarbeid en landbouw gedomineerde China van de twintigste eeuw snel aan het verdwijnen is. De omschakeling naar een ontwikkelde natie die vooroploopt op het gebied van e-commerce, stamceltechnologie, kunstmatige intelligentie, gezichtsherkenning en digitalisering, is in volle gang.

Over deze wedergeboorte gaat De Chinese droom. Garschagen schetst de contouren van de belangrijkste politieke, economische en maatschappelijke veranderingen, maar dringt ook door tot de dromen — en de nachtmerries — van ‘de gewone Chinees’. Achter de façade van glitter en glamour broeit onvrede over de groeiende kloof tussen arm en rijk, de onbetaalbare zorg en het leven in de onderbuik van de steden waar ‘bitterheid wordt gegeten’. Het levert prachtige verhalen op: over ouders die zich zorgen maken over hun steeds dikker wordende kinderen, over de opkomst van plastische chirurgie, over het verdwijnen van restaurants die gegrilde hond serveren, en over de verderfelijkheid van het golfspel. Het maakt De Chinese droom tot een kleurrijk en onmisbaar boek voor iedereen die het eenentwintigsteeeuwse China wil begrijpen.