Gelukkige stad
Jan Lampo
De gouden jaren van Antwerpen (1485-1585)
Gelukkige stad
€ 24,99
ISBN:
9789462987357
Verschijningsdatum:
11-10-2017
Leverbaar:
Direct
Uitvoering:
Paperback
Aantal paginas:
288
Auteur:
Jan Lampo
Gelukkige stad
Gelukkige stad vertelt wat gebeurde tussen het eind van Michael Pye's Aan de rand van de wereld en de eerste bladzijde van Geert Maks bestseller De levens van Jan Six. Antwerpen groeide in de 16de eeuw uit tot 'Felix Antverpia', de voornaamste handelsplaats ten noorden van de Alpen, en werd het brandpunt van de 'noordelijke renaissance'. De moderne kunsthandel ontstond en belangrijke schilders zoals Quinten Metsys, Pieter Breugel en Frans Floris hadden er hun ateliers gevestigd.

De Reformatie gedijde in de 'liberale' handelsmetropool, maar droeg ook bij tot de opstand van de Nederlanden tegen Spanje. Dramatische episodes als de Beeldenstorm, de Spaanse Furie en een poging tot moord op Willem van Oranje verstoorden het leven van de stedelingen. Antwerpen werd een calvinistische republiek en koos de kant van de Opstand, maar moest in 1585 capituleren voor Alexander Farnese, de veldheer van Filips II. De Zeeuwen sloten de Schelde voor de handel. De helft van de bevolking verliet Antwerpen, veelal naar het noorden. De bloei van Amsterdam kon beginnen.

Jan Lampo (Antwerpen, 1957) studeerde geschiedenis. Van 1990 tot 1995 was hij redacteur van de De Standaard. Sinds 1998 inventariseert hij in het Letterenhuis archieven van Vlaamse schrijvers. Jan Lampo was curator van de tentoonstelling Van torens stekelig. Antwerpen in de Middeleeuwen (2000) en publiceerde een tiental boeken over de geschiedenis van de stad. Hij was tien jaar gastdocent aan de afdeling Conservatie en Restauratie van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en geeft les aan het Kunsthistorische Instituut voor Antwerpen.