Leven met de goden
Inger N.I. Kuin
Religie in de Oudheid
Leven met de goden
€ 14,99
ISBN:
9789462984806
Verschijningsdatum:
15-03-2018
Leverbaar:
Nog niet leverbaar
Uitvoering:
Paperback
Aantal paginas:
160
Auteur:
Inger N.I. Kuin
Leven met de goden
Religieuze rituelen en festivals bepaalden het ritme van het dagelijks leven in de Klassieke Oudheid. Mensen vereerden Zeus, Aphrodite en vele andere goden. Soms kwamen er nieuwe goden bij en boetten andere goden aan populariteit in. Niet iedereen vereerde dezelfde goden en sommige filosofen twijfelden zelfs aan het bestaan van goden überhaupt. In dit dynamische religieuze landschap ontstonden ook de eerste christelijke gemeenschappen.

In Leven met de goden belicht historica Inger Kuin met een voortreffelijke pen het kleurrijke en complexe religieuze leven van de oude Grieken en Romeinen en de vroege geschiedenis van het christendom. Hoe werd er in de Oudheid omgegaan met religieuze diversiteit en met religieuze verandering? Hoe kritisch mochten gelovigen zijn? En hoe verdeelden mensen hun aandacht tussen zoveel verschillende goden? Sommige aspecten die Kuin beschrijft, zoals dionysische extase, laten zien hoe anders antieke religie was. Maar andere elementen zijn door de eeuwen heen onverminderd actueel gebleven, zoals corrupte priesters en religieuze intolerantie.

Van twijfelaars tot fanatieke gelovigen die de nacht in de tempel doorbrengen, in de hoop op een bezoekje van de god - ook in de oudheid had je religieuzen in alle soorten en maten. Met vlotte pen brengt Inger Kuin de antieke religie tot leven, waarbij ze ook oog heeft voor de vroegste filosofische kritieken op mythologie en religieuze praktijken. - Joke Hermsen