Computerpioniers
Bas van Vlijmen, Gerard Alberts
Het begin van het computertijdperk in Nederland
Computerpioniers
€ 22,95
ISBN:
9789462983786
Verschijningsdatum:
20-02-2017
Leverbaar:
Direct
Uitvoering:
Paperback
Aantal paginas:
328
Auteur:
Bas van Vlijmen, Gerard Alberts
Computerpioniers
In 1952 trad Nederland het computertijdperk binnen met de ARRA, de Automatische Relais Rekenmachine Amsterdam. De verandering was ingrijpend. Niet omdat die ene machine nou zoveel uitrichtte — de ARRA heeft het na die dag nooit meer gedaan —, maar omdat er iets nieuws mogelijk werd.

De Nederlandse samenleving maakte echter helemaal geen kennis met computers. Er waren een paar machines en maar heel weinig mensen hadden daar toegang toe. Voor alle anderen verliep de kennismaking via de krant. Toch hadden de ‘moderne rekenmachines’ grote culturele betekenis. Het culturele effect ging voor de machine uit.
Dit boek gaat over mensen: de rekenaars, de rekenaarsters, de bouwers en de gebruikers van rekenautomaten. En het gaat over de Nederlandse samenleving, die hen tot pioniers maakte.

Een fascinerend relaas van vallen en opstaan. - Historisch nieuwsblad

de auteurs [zijn] erin geslaagd soepel heen en weer te schakelen tussen een weids historisch perspectief, waarin ze de opkomst van de computer plaatsen in de context van de wederopbouw, en geschiedschrijving op microniveau, waar samenwerkende individuen een doorslaggevende rol spelen. - De Ingenieur

Het rijk geïllustreerde boek vertelt de grote lijnen van deze geschiedenis, en vult aan met tal van inside-verhalen over mensen, instellingen, onderlinge samenwerking en buitenlandse contacten. [...] Computerpioniers is, kortom, een interessant boek dat veel vertelt over de samenwerking van wetenschap, overheid en industrie in de jaren 1945-1960. - Chemisch2Weekblad