Israël tussen hoop en vrees
Salomon Bouman
Van socialistische pioniersgeest naar kapitalisme
Israël tussen hoop en vrees
€ 19,95
ISBN:
9789462982093
Verschijningsdatum:
17-10-2016
Leverbaar:
Direct
Uitvoering:
Paperback
Aantal paginas:
244
Auteur:
Salomon Bouman
Israël tussen hoop en vrees
Tijdens zijn langdurige correspondentschap in Israël zag journalist Salomon Bouman de Israëlische maatschappij een gedaanteverwisseling ondergaan. Van een sobere op socialistische leest gestoelde samenleving veranderde het land in een meer individualistische en kapitalistische maatschappij. Bovendien stak er uit religieuze hoek een rechts-nationalistische wind op.

Bouman kreeg tijdens zijn journalistieke loopbaan begrip voor de Palestijnse kant in het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Hij is van mening dat een democratisch Joods Israël alleen toekomst heeft naast een Palestijnse staat. Ook acht hij het van belang dat de Israëlische staat zich niet meer laat gezeggen door de Joodse orthodoxie. Hij pleit daarom voor een scheiding tussen staat en synagoge, vastgelegd in een grondwet, om de invloed van de orthodoxie via de politiek in te perken.

In dit boek doet Salomon Bouman aan de hand van zijn persoonlijke ervaringen als correspondent in Israël (voor onder meer NRC-Handelsblad en De Standaard) verslag van de politieke geschiedenis van het land. Aan de hand van veelzeggende anekdotes voert hij de lezer niet alleen binnen in de Israëlische politieke wereld, maar ook in de persoonlijke leef- en gedachtewereld van gewone Israëli's en Palestijnen. In vogelvlucht tracht hij alle facetten in kaart te brengen van de complexe en veelbewogen Israëlische geschiedenis, zoals alleen een bevlogen journalist in hart en nieren dat kan.