De inrichting van de hemel
Piet van der Kruit
Een biografie van astronoom Jacobus C. Kapteyn
De inrichting van de hemel
€ 24,95
ISBN:
9789462980426
Verschijningsdatum:
22-04-2016
Leverbaar:
Direct
Uitvoering:
Paperback
Aantal paginas:
282
Auteur:
Piet van der Kruit
De inrichting van de hemel
Jacobus C. Kapteyn (1851-1922) is de grondlegger van de moderne Nederlandse sterrenkunde en een van de grootste astronomen van zijn tijd. Zijn werk was de grondslag van de grote bloei van de Nederlandse astronomie vanaf het einde van de negentiende eeuw, en beïnvloedde onder meer Willem de Sitter, Ejnar Hertzsprung en Jan Hendrik Oort.

Kapteyn groeide op in een streng christelijk milieu in Barneveld, maar al jong keerde hij de kerk de rug toe, ongebruikelijk in die tijd. De wetenschap werd zijn passie, en in 1878, nog slechts 27 jaar oud, werd hij hoogleraar in de sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn grootste wens was ooit de beschikking te hebben over een eigen sterrenwacht, maar tot zijn grote teleurstelling zou dit nooit lukken. Hij stichtte echter een astronomisch laboratorium dat zich specialiseerde in het nauwkeurig meten van fotografische platen van de beste telescopen ter wereld. Daarmee ontwikkelde hij onder meer het eerste model voor de verdeling van de sterren in de ruimte.

Pieter C. van der Kruit plaatst Kapteyns leven en werk in de brede context van de geschiedenis van die tijd en de ontwikkelingen in de sterrenkunde in het bijzonder.

Bekijk hier een opname van Pieter C. van der Kruit over Kapteyn: