Klassieke literatuur
Jacqueline Klooster
Klassieke literatuur
€ 9,99
ISBN:
9789089649805
Verschijningsdatum:
01-03-2017
Leverbaar:
Direct
Uitvoering:
Paperback
Aantal paginas:
192
Auteur:
Jacqueline Klooster
Ook verkrijgbaar als:
Serie:
Klassieke literatuur
Waarom is een nieuwe Homerusvertaling een literaire gebeurtenis? Waarom wordt Vergilius nog altijd op school gelezen? Wat maakt klassieke literatuur zo interessant en zo 'klassiek'?

In het Elementaire Deeltje Klassieke literatuur gaat Jacqueline Klooster in op de essentie en de verbazingwekkende vitaliteit van de klassieke literatuur (zowel Grieks als Romeins) en onze fascinatie ervoor. Dit doet zij niet per genre, zoals vaker is gedaan, maar chronologisch, om ook de context waarin de werken ontstonden te belichten. Zo laat zij zien hoe de klassieken zich door imitatie en innovatie ontwikkelden tot literatuur die wij nog altijd willen lezen.

Met dit boek heeft Jacqueline Klooster een ware krachttoer gerealiseerd. Zij is erin geslaagd in amper 190 bladzijden een overzicht te bieden van de klassieke literatuur dat alle essentiële informatie biedt zonder dat dit afbreuk doet aan de vlotte leesbaarheid van de tekst. Het is dus geen encyclopedisch naslagwerk geworden dat alleen maar voor raadpleging geschikt is maar een boek dat men van de eerste tot de laatste bladzijde kan lezen. De auteur heeft zich bovendien niet beperkt tot een dorre opsomming van zakelijke gegevens over auteurs en werken maar biedt eveneens een beoordeling die zowel betrekking heeft op de intrinsieke waarde van behandelde werken als op de betekenis ervan voor de hedendaagse cultuur en samenleving. Klooster bezit de gave van de kernachtige en rake formulering. Het boek vormt dan ook een ideale kennismaking met de klassieke literatuur die niet alleen alle essentiële info biedt maar ook een inzicht in de waarde en betekenis van die literatuur die een zo grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de Westerse cultuur. En omwille van die rol is kennis van deze literatuur niet alleen nuttig voor wie in de klassieke oudheid is geïnteresseerd maar voor iedereen met enige culturele interesse. - Robert Duthoy, Hermes