Psychologie van de wetenschap
Pieter van Strien
Creativiteit, serendipiteit, de persoonlijke factor en de sociale context
Psychologie van de wetenschap
€ 49,95
ISBN:
9789089643056
Verschijningsdatum:
25-01-2012
Leverbaar:
Direct
Druk:
1e druk
Uitvoering:
Paperback
Aantal paginas:
392
Auteur:
Pieter van Strien
Psychologie van de wetenschap
Honderdduizenden houden zich bezig met wetenschappelijk onderzoek en technisch ontwikkelingswerk. Maar het zijn maar enkelen die een wetenschappelijke doorbraak teweegbrengen of een vinding doen die het aangezicht van de wereld verandert. Wat gebeurt er bij deze 'creativiteit'? Gaat het om geniale enkelingen of om niet meer dan het zetten van de laatste stap op een door anderen al grotendeels afgelegde weg? Welke rol speelt het toeval bij het doen van ontdekkingen? En hoe zit het met de prestigeslag tussen onderzoekers en de pogingen om door fraude de schijn van creativiteit te wekken?
Dit zijn de centrale vragen in dit boek. De kenmerken van de creatieve persoon komen uitgebreid aan bod. Dankzij concrete voorbeelden komt de creativiteit in de wetenschap tot leven. De auteur maakt daarbij dankbaar gebruik van wetenschapsfilosofie, sociologie en geschiedenis.

Het is echt zondermeer een van de allerleukste boeken die ik dit jaar heb gelezen.
Wim Brands in zijn programma Brands met Boeken van de VPRO [Vrijdag 14 oktober].


Hij laat de feiten voor zich spreken, de mooiste vorm van retoriek” [...] “De auteur beheerst zijn onderwerp, creativiteit met een hoofdletter, als geen ander. Zijn libido sciendi en lenige pen magnetiseerden mij. Hij heeft alles wat hij aan feiten, duidingen, kritiek, visie en conclusies kwijt wilde elegant verwerkt tot één boek, dat een vertaling verdient.
NRC Handelsblad, door Pek van Andel, van 15 oktober: