Keerpunten
Sander Bais
Momenten van waarheid in de natuurwetenschap
Keerpunten
€ 22,50
ISBN:
9789089641670
Verschijningsdatum:
30-10-2009
Leverbaar:
Direct
Uitvoering:
Hardback
Aantal paginas:
192
Auteur:
Sander Bais
Keerpunten
Met Keerpunten is theoretisch natuurkundige Sander Bais terug. In deze publicatie geeft hij een glashelder overzicht van de belangrijkste keerpunten in de natuurwetenschappen. In dit rijk geïllustreerde en geëngageerde werk draait het niet zozeer om de technische aspecten van de wetenschap, maar om de culturele dimensie en de grote veranderingen die de wetenschap teweeg heeft gebracht in onze visie op de natuur, ons besef van de kosmos en onze plaats daarin.

Bais’ zoektocht naar de drijfveer van wetenschap en wetenschappers mondt uit in een zeldzame mix van creativiteit en verbeeldingskracht. Door gebruik te maken van een “cirkel van de wetenschap” slaagt hij erin om, in een aantal verschillende stappen, zeer uiteenlopende aspecten van de natuurwetenschap aan bod te laten komen, zowel afzonderlijk als in hun samenhang. Dit geeft een verrijkend perspectief op de verschillende structuren in micro- en macrocosmos en hun kosmische ontstaansgeschiedenis. Bais beschrijft de verschillende vakgebieden en vat de grote keerpunten in ons denken over de natuur kernachtig samen. Ook geeft hij aan waar de grote uitdagingen liggen, zoals het begrijpen van de kosmische oorsprong enerzijds en het doorgronden van complexe systemen anderzijds.

Bais laat zien hoe de wetenschap ons steeds weer bevrijdt van de collectieve mythes die onze geest ketenen, en contrasteert dat met wijdverbreide wetenschappelijke ongeletterdheid en de marginalisatie van de natuurwetenschappen in ons culturele leven. Wetenschap, zegt hij, moet haar boodschap durven uitdragen. Dat is precies wat Bais doet in Keerpunten.

Een bespreking van Keerpunten in Nature van 1 april 2010.

Lees het interview met Bais in Tijdschrift voor Interdisciplinaire Studies.

Lees de bespreking van In Praise of Science (MIT Press, USA) in New Science van 27 februari 2010.

Luister nu naar het interview met Sander Bais in de TROS Nieuwsshow van 7 november en op Hoe?Zo! Radio van 12 november.

Lees het interview met Sander Bais in de NRC Handelsblad van zaterdag 7 november.

Martijn van Calmthout bespreekt Keerpunten in de Volkskrant van 21 november 2009.

Een bespreking in het Nederlands Dagblad van 27 november 2007.

Een interview met Sander Bais in Folia Magazine van 11 december 2009.

Ook leverbaar in het Engels: ISBN 978 90 8964 148 9