Paths of Integration
Migrants in Western Europe (1880-2004)
Paths of Integration
€ 39,95
ISBN:
9789053568835
Verschijningsdatum:
20-04-2006
Leverbaar:
Direct
Uitvoering:
Paperback
Aantal paginas:
343
Redacteur:
David Feldman, Jochen Oltmer, Leo Lucassen
Serie:
Paths of Integration
De laatste jaren worden vragen gesteld bij het integratieproces van migranten. Nieuwkomers zouden tegenwoordig ‘slechter’ en ‘langzamer’ integreren dan in het verleden. Het besef dat West-Europa altijd al immigratie heeft gekend is nauwelijks doorgedrongen tot politici en sociale wetenschappers. Bijgevolg ontbreekt – anders dan in de VS – een discussie over verschillen en overeenkomsten tussen vroegere en hedendaagse integratieprocessen.
In Paths of Integration vergelijken gerenommeerde onderzoekers integratieprocessen in het heden en het verleden en sluiten daarmee aan bij het recente Amerikaanse debat tussen historici, sociologen, antropologen en politieke wetenschappers. Verder identificeren de auteurs de factoren die ten grondslag liggen aan het integratieproces van migranten en de maatschappelijke veranderingen ten gevolge van migratie.
De verschillende hoofdstukken richten zich op specifieke migrantengroepen in verschillende perioden (zoals Italianen en Algerijnen in Frankrijk, Polen in Duitsland, moslims in Nederland en Caraïbische migranten in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk) en bieden een analyse van de staatsstructuur, kerkgenootschappen en andere belangrijke organisaties en instituties in de westerse natiestaten. Ondanks de huidige opvatting dat migranten tegenwoordig minder snel zouden integreren, laten de auteurs overtuigend zien dat er meer overeenkomsten dan verschillen zijn tussen vroeger en nu dan doorgaans wordt gedacht. Tegelijkertijd identificeren zij in de conclusie van het boek een aantal belangrijke ontwikkelingen in de moderne tijd, die het integratieproces compliceren.