De Schrift herschreven
Jaap Goedegebuure
De Bijbel in de moderne literatuur
De Schrift herschreven
€ 29,95
ISBN:
9789053568477
Verschijningsdatum:
17-10-2005
Leverbaar:
Direct
Uitvoering:
Paperback
Aantal paginas:
136
Auteur:
Jaap Goedegebuure
Serie:
De Schrift herschreven
De verhalen van het Oude en het Nieuwe testament blijven schrijvers inspireren, ook nu de rol van de bijbel in de samenleving een andere is dan voorheen. In dit boek gaat Jaap Goedegebuure in op de vraag wat het belang van de bijbel is voor de moderne literatuur.
Een kleine portrettengalerij met de bijbelse figuren Kaïn, Isaäk, Saul, Job, Jona, Jezus en Maria Magdalena als hoofdpersonen dient als basis voor het commentaar op de verhalen waarin zij oorspronkelijk figureren. Deze verhalen worden geconfronteerd met het bewerkingen en de beelden die romanciers en dichters van de negentiende en twintigste eeuw erop hebben gebaseerd. Tenslotte wordt nagegaan wat de literaire gedaantewisseling van bijbelse personages toevoegt aan de betekenis van bijbelteksten. De Schrift herschreven laat zien dat bijbel en literatuur bij onderlinge vergelijking alleen maar kunnen winnen.

Het Amsterdam Academic Archive is een initiatief van Amsterdam University Press. In de serie verschijnen (populair-)wetenschappelijke publicaties die niet meer leverbaar zijn, maar waarnaar nog wel vraag is in binnen- en buitenland.